Vrelo mlave
Žagubica

Reka Mlava je desna pritoka reke Dunav, i dugačka je 158 kilometara.Nastaje kao Tisnica u Kučajskim planinama u istočnoj Srbiji, podvrhom Veliki Krš. Reka teče pokraj istočnih padina planine Beljanica. Nakon što stigne do Homolja, u Tisnicu se na visini od 320 metara uliva Žagubičko vrelo. Od te tačke reka je nadalje poznata pod imenom Mlava. Izvor reke Mlave nalazi se na samo jedan kilometar od centra Žagubice. Ovo je prirodni amfiteatar, koji jeispunjenvodom i formira jezero prečnika 25 metara. Dubina amfiteatra jenepoznata. Dosadašnjim merenjima došlo se do dubine od 84 metara.

Trška crkva

4 km.

Trška crkva je manastir Eparhije Braničevske Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Prema prvim pisanim podacima sagradjena je 1274. godine.
Trška crkva se danas smatra najstarijim objektom te vrste, ne samo u Homolju, već i u široj okolini.

Buk

14 km.

Vrelo Buk nalazi se na severnoj strani Beljanice. Voda vrela izbija iz jednog stalnog izvora (na nadmorskoj visini od 670m) I drugog, periodicnog izvora( na nadmorskoj visini od 710m) koji se sliva u reku Do. Ova mala zelena oaza pogodna je za rekreativni boravak, dnevne izlete I piknike, kao I za kampovanje I planinarenje.

Krupajsko vrelo

24 km.

U nestrvarnom I bajkovitom ambijentu, u podnozju planine Beljanice, sa desne strane krupajske reke nalazi se jedinstveni biser prirode Krupajsko vrelo. Hladna izvorska voda Krupajskog vrela koja se mesa sa lekovitom vodom termalnog izvora upotpunjuje sliku ovog nestvarnog predela.

Gornjacka klisura

44 km.

Prodirući kroz planine Homolja, reka Mlava izrezbarila je dugačku klisuru poznatu po svojoj lepoti – Gornjačku klisuru. Ona predstavlja jedini prolaz kroz monumentalni planinski masiv Homolja i baš zato nosi i naziv “Kapija Homolja”. Međutim, to nije jedino počemu je ona posebna. Ova klisura surove, neobične ali neosporne lepotene samo da je cudo prirode već i jedinstvena riznica istorijskih spomenika. Zbog svoje neopisive lepote, ova klisura privlači mnoge alpiniste, planinare, ljubitelje prirode i lovce. U okviru gornjacke klisure nalazi se jedinstveni manastir Blagovestenje koje privlaci najvise paznje. Ovaj manastir skraja 14og veka, ima tri nivoa I sagradjen je u steni.

Radno vreme
00 - 24
facebook instagram